Veranstaltungskalender

Oktober 2020
Mo Di Mi Do Fr Sa So
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Természetjáróknak PDF Drucken E-Mail
Vácott és környékén számos lehetőség várja a természetkedvelő idelátogatókat. Vácon az Ártéri Tanösvény, és a Naszály lábainál fekvő Gyadai Tanösvény várja a természetkedvelő turistákat. Vácrátóton a méltán híres arborétum szépségeit csodálhatják meg az oda látogatók. A Börzsöny 3 kisvasútvonallal is várja a kirándulókat: a Királyréti, a Nagybörzsönyi és a Kemencei Vasúton utazva élvezhetjük a páratlan természeti környezetet és indulhatunk különböző túraprogramokra.

Ártéri Tanösvény

arteritan Duna közeli váci ligetben az ide látogatók szakvezetővel történő végigjárással megismerkedhetnek az édesvízi élővilág egyik meghatározó élőhely együttesével, mely minden korosztálynak felejthetetlen élményt nyújt.


Gyadai Tanösvény

A Gyadai tanösvény erdészeti és környezetismereti bemutatóhely a váci Naszály északi lábánál. Az útvonal hossza: 5 km, a bejárás időtartama: 2,5 óra. A tanösvény télen-nyáron járható, hosszú, zárt ruha és túracipő használata javasolt. Az útvonalon tájékoztató táblák segítségével ismerkedhetünk meg a környék erdeivel és egyéb érdekességeivel. A fiatal látogatók számára a tanösvény alsósok és felsősök számára készült foglalkoztató füzeteiben a látnivalókhoz kapcsolódó feladatokat oldhatnak meg.

Vácrátóti Botanikus Kert

A 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron. Az eddig észlelt madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben a látogatókat.
Nyitvatartás:
Április 1.-Október 31-ig: naponta 8-18 óráig,
November 1 - Március 31-ig: naponta 8-16 óráig.

scan150kicsi scan151kicsi

Királyréti Erdei Vasút

Magyarország legrégebbi kisvasútjainak egyike, mely a börzsönyi kisvasút hálózat egyik fennmaradt vonala. A Morgó-patak völgyében, Kismarostól Szokolya községen át Királyrétig közlekedik, mely a Börzsönyi kirándulások kedvelt kiindulópontja.
Menetrend információ: http://www.kisvasut-kiralyret.fw.hu

Kapcsolódó túraútvonalak:
1. Királyrét - Taxi rét - Nagy-Hideg-hegy - Vasfazék völgy - Királyrét (12 km.)
2. Királyrét - Foltán kereszt - Csóványos - Szabó-kövek - Királyrét (15 km)
3. Királyrét- Várhegy - Széles-mező - Nógrádi Vár - Nógrád (vá.) (7 km)

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemence környéki völgyekben kiépült kisvasút hálózat egy részét a Kisvasutak Baráti Köre turisztikai céllal 2000 óta fokozatosan helyreállította. A végállomás - ahol a kisvasúti járműgyűjtemény, vasúttörténeti- és erdészeti kiállítás tekinthető meg, kedvelt célpontja a túrázóknak. A kisvasút a Kemence patak mellett halad, majd eléri a Fekete-völgyet, ahol turistacsomópont várja a kirándulókat.
Menetrend információ: http://www.kisvasut.hu/kemence
Tóth Gábor üzemvezető: +3620/388-5743

Kapcsolódó túraútvonalak:

1.Fekete-völgy - Hamuház - Pintér-bérc - Salgóvár - Holló-kő - Fekete-völgy (11 km)
2.Fekete-völgy - Hamuház - Rakodó - Csóványos - Fekete-völgy (15 km)
3. Fekete-völgy - Pintér-bérc - Kisirtás - Nagyirtás - Királyrét ( 18 km)

 
Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával
Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával