Eseménynaptár

november 2020
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Túraútvonalak a Börzsönyben PDF Nyomtatás E-mail

Budapesttől karnyújtásnyira, a csodálatos szépségű Dunakanyartól északra emelkednek a Börzsöny vadregényes csúcsai.  Az úgynevezett Magas-Börzsöny Magyarország legérintetlenebb hegyvidéke, legmagasabb csúcsa a 938 m magas Csóványos.  A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, nagy része fokozottan védett természetvédelmi terület.

Növényvilágát tekintve a hegység jelentős részét természetes erdő borítja, mely kedvenc kirándulóhely a Budapest és környéke régióban.

Kismaros – Királyrét Erdei Kisvasút

Magyarország harmadik legidősebb kisvasút vonala, csak személyforgalom működik, a vonalat elsősorban kirándulók használják. A 11 km hosszú vonal végig a Morgó – patak völgyét követi. A végállomás Királyrét, mely a magas-börzsönyi túrák legismertebb kiindulópontja. Innen folytathatjuk utunkat Magas-Tax, Nagy-Hideg-hegy, illetve Csóványos felé, mely a hegység legmagasabb pontja. A Csóványosról gyönyörű útvonalú vándorlásokkal érinthetjük Királyházán át Diósjenőt mely a Magas Börzsönyt nyugatra átszelő túra kiinduló állomása. Innen az Oltár-patak völgyén és Bányapusztán át elérhető Nagybörzsöny, ahonnan kisvasúttal tovább Nagyirtáspusztára indulhatunk.

      Kapcsolódó gyalogos túraútvonalak:
   -  Királyrét - Taxi rét - Nagy-Hideg-hegy - Vasfazék völgy - Királyrét (12 km.)
   -  Királyrét - Foltán kereszt - Csóványos - Szabó-kövek - Királyrét (15 km)
   -  Királyrét  - Várhegy - Széles-mező - Nógrádi Vár - Nógrád (vá.) (7 km)

Minden év májusának első szombatja a Királyréti Erdei Vasúté. Ezen a napon a kisvasút színes programokkal várja az érkezőket. Tervezett programok: kisvasúti emléktárgyak kiállítása, vezetett túra egykori kisvasúti nyomvonalakon, hajtányozás a Királyréti Hajtánypályán. A pontos program várhatóan 2012 április elején kerül meghirdetésre.

Gördülő Tanösvény – kisvasutas erdőismereti program Kismaros – Királyrét között

Az Ipoly – Erdő Zrt. Királyréti Erdészete a Királyréti Erdei Vasúton egyedülálló kezdeményezésként működteti Gördülő Tanösvényét, amely egy komplex egynapos erdőismereti program elsősorban általános iskolai csoportok részére.

A tanösvényt végigjárva a csoportok megismerkedhetnek a Börzsöny hegység kialakulásával, élővilágával, valamint az itt élő- és ezen belül is az erdőt művelő ember tevékenységének hatásaival.

Helyszín:

Kismaros –kisvasútállomás, Morgó-patak völgye, Hártókút

Szokolya –Paphegy, Morgó-patak völgye

Királyrét- kisvasútállomás, Bajdázó, Szállások, Szén-patak völgye

Időpont: Április 1. és október 31. között bármely napokon 9.30 – 17.00 óra között

Mesevonat

 Idén április 7-én közkívánatra a Csipkerózsika c. tavalyi műsort adják elő. Május 26-án és június 9-én Kalandozások Meseországban címmel új műsor kerül bemutatásra.

Kemence – Feketevölgy Kisvasút

 A kemencei vonal hazánk és Európa egyetlen görpályás rendszerű, muzeális erdei vasútja.

A 4 km hosszú vonal eleinte a Kemence, majd a Fekete-patak völgyében halad, majd Kőrózsa és Godó-vár megálló után valóságos „zöld alagútban” haladva, majd két hídon átzakatolva Feketevölgy végállomásra érkezik.

Sajnos a Fekete-patakot továbbkísérő vonalat a 2010 évi árvíz teljesen tönkretette, csak mintegy 2,5 km-rel feljebb lévő Hamuház- halyagosi kulcsosház közötti szakaszt sikerült helyreállítani, a hordalékoktól megtisztítani. A hajtánnyal járható, kb. 400 m hosszú pálya az egykori magas-börzsönyi felső hálózat utolsó hírmondója. A kemencei kisvasút ünnepnapját minden évben július negyedik szombatján tartják.

      Kapcsolódó gyalogos túraútvonalak:   - Fekete-völgy - Hamuház - Pintér-bérc - Salgóvár - Holló-kő - Fekete-völgy (11 km)
   - Fekete-völgy - Hamuház - Rakodó - Csóványos - Fekete-völgy (15 km)
   - Fekete-völgy - Pintér-bérc - Kisirtás - Nagyirtás - Királyrét ( 18 km)

Kerékpártúrák

Az utóbbi években a kerékpártúrázás egyre kedveltebb szabadidősport lett hazánkban, így a Börzsönyben is. Az újabb és újabb szakaszok átadásával befejezéshez közeledik a Budapest-Újpest/ – Szob közötti Duna-menti kerékpárút.

Említésre méltó az Ipoly-menti kerékpáros útvonal Szob - nagybörzsönyi elágazás – Parassapuszta között.

Néhány a Duna-menti kerékpárúthoz és az Ipoly-menti kerékpáros útvonalhoz csatlakozó, /ezek az útvonalak több helyen találkoznak-szétválnak, így térkép segítségével tetszés szerint kombinálhatóak/ a vasútvonalakhoz illeszkedő, könnyen teljesíthető túraútvonal ajánlat:

1./ Zebegény vá. – Törökmező – Kóspallag – Királyrét – Diósjenő vá. – Nagyoroszi vá. – Szob vá. Kb. 70 km.

2./ Szobi rév – Zebegény vá. – Márianosztra – Kóspallag – Királyrét – Diósjenő vá. Királyháza – Kemence – Szob vá. Kb. 60 km

3./ Szob vá. Márianosztra – Kóspallag – Nagybörzsöny – Szob vá. Kb. 37 km

4./Szob vá. – Nagybörzsöny – Nagyirtás vá. – Királyrét – Nógrád vá. Kb. 35 km

5./ Budapestről Kismarosra kerékpárral, innen Királyrétre / a kerékpárok szállítását a kisvasút is vállalja./ 

 
Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával
Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával