Event Calendar

September 2020
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Várostörténet PDF Print E-mail

A város kialakulása

Vác, a honfoglalást (896) követően kialakult település, mely a korai püspöki székhelyek sorába tartozik. Első királyunk, Szent István kezdte meg a váci püspökség szervezését, melynek első írásos említése 1074-ből származik. A környék a kedvező természeti adottságok miatt már több évezrede folyamatosan lakott hely.

Legenda a város nevének eredetéről

A város nevének eredetére számos elmélet születetett. Ma a nyelvészek legtöbbje személynévből
származó helynévnek tartja a Vác nevet. A Képes Krónika leírása szerint 1074-ben, amikor a közelben vívott, a magyar trónöröklési rendet meghatározó csata előtt Géza és László herceg itt járt, a területet erdőség borította, melyben egy Wach nevezetű remete élt, s róla nevezte el Géza a várost. Más elmélet szerint magyar törzsi névből (Vath) származik a név, de felmerült a "vác" szó, mint fontosabb települést, központot jelentő szláv eredetű kifejezés is.

A középkori Vác

A város középkori magja a váci vár, a püspökvár. A mai Géza király téren, egy kiemelkedésen épült az erődítmény. I. Géza király a győzelmes csatát megelőző fogadalma beváltásaként építtette ide a Szűz Mária tiszteletére szentelt székesegyházat, őt abban is temették el 1077-ben. Vácot az országon belül elfoglalt központi fekvése, jelentősége miatt a hadi események mindig érintették. A tatárok pusztítása Vácot sem kímélte. 1242-es kivonulásokat követően IV. Béla uralkodása alatt megkezdődött a város újjáépítése. A romokon új, gótikus székesegyházat emelt, a várat és a várost erős várfallal vette körül. Egyetlen ma is látható középkori emlék: a Hegyes torony, mely a középkori városfal legészakibb saroktornya.

alt

Vác a reneszánsz idején

A XIV-XV. század békét, felemelkedést, virágzást hozott a város életében. Mátyás király nagybátyja, a nagyhírű humanista püspök, Báthory Miklós, reneszánsz pompával alakította ki váci székhelyét és építette át a székesegyházat. Vác ebben a korban az ország egyik építészeti, művészeti, tudományos és társadalmi központja. Mátyás király is szívesen tartózkodott itt, és városunkban több királyi találkozót tartott. Ennek az időszaknak a török hódítás és a közel másfél százados uralom vetett véget.

alt

Vác a török korban

1544-ben foglalta el a török Vácot, és másfél évszázadig maradt a kezén. Ebben az időben fontos végvár, hiszen két világbirodalom határán feküdt, jelentős kereskedelmi utak találkozásánál. Az új rendszer kiépülését követően békés időszak kezdődött, a városban virágzott a kereskedelem, távolsági kereskedelme országos jelentőségűvé vált – itt hajtották át a Dunán a német és itáliai területre szánt marhák jelentős részét. A századfordulón kitört osztrák-török háború sok szenvedést hozott, a Dunán épült cölöphíd is elpusztult. A háborút követően 1620-ig a Királyi Magyarországhoz, majd 1684-ig ismét az Oszmán Birodalomhoz tarozott a város, de kereskedelme már nem nyerte vissza a korábbi virágzását. A város a török kiűzésének éveiben többször gazdát cserélt. Mindkét fél rendszeresen felgyújtotta, lerombolta, kifosztotta, végül a város és a vár már teljesen romokban hevert.

Vác, a barokk város

A török fennhatóság alól Vác 1686-ban szabadult fel végleg, ekkorra épületállománya teljesen romokban hevert, állandó lakossága nem volt, földjei parlagon maradtak, még két év múlva is csak 39 lakója tért vissza. Az újjáépítő munkát azonnal megkezdték, a XVIII. század második felére alakult ki a zömmel középkori alapokra épített barokk város.

A város püspökei, Althann Mihály Frigyes, Althann Mihály Károly, Eszterházy Károly és Migazzi Kristóf kiemelten sokat tettek a mai városkép kialakulásáért. A század második felében épült a mai Székesegyház, a püspöki palota, a Hétkápolna, A ferencesek rendháza és temploma, a piaristák temploma,a Szent Rókus kápolna, a Szentháromság-szobor, a mai városháza, a Gombás patakon átívelő barokk „Kőszentes” híd, a „Vörösház”, az uradalom gazdasági épülete. Fél év alatt készült el Mária Terézia királynő tiszteletére az országosan is egyedülálló műemlékünk, a Diadalív, a váci köznyelvben Kőkapu.

alt alt

Reformkor

Az első magyar vasútvonal Pest és Vác között indult meg, 1846-ban. A Dunán gőzhajók jártak, melyek Vácon is kikötöttek. A város modernizálódott, az utcák nevet és világítást kaptak. 1848-49 az ország függetlensége érdekében indított forradalom és szabadságharc időszaka. Két nagy csatája zajlott városunkban, ezekre emlékeztet az országban elsőként állított emlékoszlop a Hétkápolna közelében.

alt

Boldog békeidők – a XIX. század második fele

Az osztrák-magyar kiegyezést követően rövid, de intenzív fejlődést biztosító békés időszak következett a városra. Fejlődő ipar, pezsgő kulturális- és közélet, számos öntevékeny egylet, sportkör, sok társadalmi esemény, virágzó helyi sajtó jellemezte a várost. Ekkor építették ki a Mária Terézia rakpartot, a dunaparti korzót, melynek híres vaskorlátja korábban az országház előtt állt. A Dunakanyar és a Deákvárnak nevezett új városrész tervszerű parcellázása sokakat vonzott hosszabb-rövidebb tartózkodásra, letelepedésre városunkba.

alt

A XX. század

A XX. század elején Vác pezsgő életű, modern kisvárossá vált. A lassú, de töretlen gyarapodásnak az I. világháború vetett véget. A két világháború között sok új gyár épült, köztük a legkorszerűbb iparvállalat, a Kodak. Számos új iskola nyitotta meg kapuit, Vác iskolavárossá lett. A fejlődést a II. világháború állította meg. A háború utáni szocialista időszakban az államosítás következett, nagyüzemeket hoztak létre, iparvárossá fejlesztették. A felduzzadó lakosság befogadására lakótelepek épültek, az alapvető és kényszerű életmódváltásból eredően a város társadalmi élete is átalakult.

Napjainkban

1989-ben a magyarországi rendszerváltással Vác élete újabb fordulóponthoz érkezett. A gazdasági élet átalakult, a város új lehetőségekhez jutott. Vác ma dinamikusan fejlődő kisváros, fejlett intézményhálózattal, aktív közélettel, látványosan megújuló történelmi épületekkel. Püspöki székhelyhez méltó gazdag egyházi műemlékei, elegáns barokk főtere, kivételes hangversenyei és páratlan múzeumai miatt méltán nevezik a kultúra városának. Az egyedülálló Duna parti korzó, a hangulatos kávézók, éttermek, színes programok vonzó turisztikai és idegenforgalmi célponttá teszik.

Fotó: Kis Dávid, Dömény Csaba © Arcus Stúdió

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak!

 
Ship Historical Collection PDF Print E-mail

hajomuzeum

Adress: 2600 Vác, Március 15. tér 18.
Tel.: 06-30-258-0269

Hungary's best known ship designer Kálmán Szabadi's collection. Sailboats', steamboats' and yachts' reduced replicas from the 20th century can be seen in the middle of the Danube Bend, in Vác.

Read more...
 
Vácrátót PDF Print E-mail
More than 15.000 plants live on 28 ha in the famous botanical garden of the village. It is the biggest flora collection of the Hungarian Scientist Academy.Summer nights there are classical music concerts in the garden (tickets available in Tourinform).

vacratotmalom

 

Read more...
 
Március 15. Square - Main Square PDF Print E-mail

The Március 15 Square was an important commercial centre even in the middle ages. A dominant building of the square was the St. Matthew Church.

Foter-1

Read more...
 
International Mobil MADI Museum VÁC – Dárdai-Saxon Collection PDF Print E-mail

011 jav kicsi

Address: Vác, március 15. tér 11., Városháza
tel.:
+36/30-258-0269

Read more...
 
Calvary PDF Print E-mail
The fortress-like building of the Calvary (Argenti Döme Square) can be found in the garden suburb of Vác.


kalvaria
Read more...
 
Veresegyház PDF Print E-mail

The unique bear-home (Patak u. 39.) in Central Europe opened 24.November 1998 in Veresegyház. The whole place is on 5,5 ha. 39 bears and 20 wolves can use 3,5 ha for free playing and running. 1,5 ha pine-grove helps to reconstruct the original life style of the bears - to hide, to climb etc. The bear-home is open every day of the year.

 
Vác PDF Print E-mail

A town was founded nine centuries ago on the site of Vác, located at the spot where the Danube leaves behind the Börzsöny and Cserhát Mountains and can be forded at the foot of the hills running down to the river.


Read more...
 
Göncöl House- Földanya Ékességei Geological Exhibition PDF Print E-mail
gncl hz a duna fell 2
Address: 2600 Vác, Ilona u. 3.
tel.: +36/20-772-7970
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Read more...
 
The Franciscan Church and Friary PDF Print E-mail
The Franciscan Church and Friary (Géza király Square) is a historic building. 

ferencestemplom
Read more...
 
Fót PDF Print E-mail
The town is settled on the Pesti Plain, at the boarder of the Gödöllő-Hillside, in the suburban area of the capital. The main attraction of the town is the roman-catholic church; in romantic style, a work of the famous architecture, Ybl Miklós. Further sights of Fót are the Károlyi Residence (Vörösmarty tér 2.), the Fáy vine-press house (at the foot of Somlyó Hill), Németh Kálmán's Memory House (Béke u. 31.).
 
Walking in the Downtown PDF Print E-mail
We recommend the following routes if you arrive by train, by bus, by bike or by boat.
Read more...
 
The remains of the St. Michael Church PDF Print E-mail

szt mihaly altemplomkicsi2

Address: 2600 Vác, Fő tér
tel.: +36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www:
muzeumvac.hu

Read more...
 
Greek Church PDF Print E-mail
The historic building of the Greek Church is accessible either through the court yard of 19 Március 15. Square or through Katona Lajos Street. 

gorogtemplom
Read more...
 
Nagybörzsöny PDF Print E-mail

The St. Stephan Church in gothic style and a water-mill from the XIX. century (Széchenyi tér 10.) are the main attractions of the village. The water-mill is still working and the former mill-house with the stable exists as a mill-industry museum.


 

 
Eremite Vác PDF Print E-mail
Vác remete The legend of the statue on the cover sheet symbolizes the town Vác.
Read more...
 
Art Collection of Vác PDF Print E-mail

img_5621_2

THE EXHIBITION IS TEMPORARY CLOSED.

Address: 2600 Vác, Köztársaság u. 19.
tel.: +36/30-258-0269
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
web: http://ertektar.vac.hu/

Read more...
 
The Area of the one-time Castle - Géza király Square PDF Print E-mail

Géza király (King Géza) Square occupies the territory of the fortress of the Middle Ages, which is protected as a historic surrounding. The first bishop's palace stood here and was finished by Géza I, true to his promise after defeating Salamon. 

vrrom

Read more...
 
Márianosztra PDF Print E-mail
One of the most popular religion places in Hungary. The name of the village came from the patron saint of Márianosztra: (Latin: Maria nostra, meaning: our Maria). Inside the church to the Hungarians' Patron Saint Maria, there is a copy of the holy-picture from the Church of Czestochowa. The village got it as a gift from the polish congregation. The Patron Saint's Festival is held in July, September and December. The baroque friary is the third greatest one in the country. Today there is a prison in the building.

marianosztra

 
Főtér Gallery PDF Print E-mail

galeria

Address: 2600 Vác, Március 15 tér 15.
tel.: +36/27-305-748, +36/30-952-9669
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
web: http://www.vacgaleria.hu

Read more...
 
Bishop's Palace PDF Print E-mail
The Bishop's Palace (1 Migazzi Square) is a historic building, built between 1768 and 1775. 

puspokipalota


Read more...
 
Szob PDF Print E-mail

The town runs long along the coast of river Danube, the other side belongs to the Börzsöny Mountain and it's a part of the Danube- Ipoly National Park. The famous Hungarian composer Kodály Zoltán lived here. All the troves, artifacts, and ethnical collections of the town are in the Börzsöny Museum. A special part of the collection is the inheritance of an egg-farrier.

Further sights: St. Louise Church, Luczenbacher Castle, Luczenbacher Chapell & Undercroft, ruins of a Roman sentinel post.

There is a yacht port at Szob that is very good news for the lover of the water sport.

A ferry runs on schedule between Szob and Pilismarót.

Read more...
 
The Column of the Holy Trinity PDF Print E-mail

The Column of the Holy Trinity (Szentháromság Square) is a historic building.

szenthszob
Read more...
 
Sajdik Ferenc Caricature Exhibition PDF Print E-mail
Address: 2600 Vác,Március 15. tér 20.
tel.: +36/30-258-0269
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Read more...
 
Zebegény PDF Print E-mail

The most characterises building of the town is the roman-catholic church (Petőfi tér), in secession style, a work of the famous architectures Kós Károly and Jánszky Béla. There are nine passion pictures - made form metal - along the road to the classic Passion-Chapel. In the cemetery lies Szőnyi István the famous artist. His former living house exists as a Memorial Museum (Bartóky u. 7.).

There is a private shipping-historical collection in Zebegény owned by Mr Farkas Vince, retired captain.

 
Piarist Church PDF Print E-mail

The building complex of the Piarist Church and monastery (Szentháromság Square) are historic buildings. The foundation stones of the church were laid down in 1725, and it was finished in 1745.

piaristatemplom
Read more...
 
Modern Art Collection PDF Print E-mail

dscf5193

Address: 2600 Vác, Káptalan u. 16.
tel.: +36/30-258-0269 (Papp László)

Read more...
 
Nagymaros PDF Print E-mail

The town is beloved by excursioners and tourists because of its very nice location. There's a wonderful view of the castle of Visegrád and the Danube bend from Julianus look-out-tower. The most famous citizen of the town was Kálmán Kittenberger, the explorer of Africa - every summer in honour of him there is a Kittenberger Feast in the town.

Sights: Catholic Church, Kálvária Chapel & Stations of Christ's last way, the home of Kittenberger, chesnut-forrest.

There is a ferry between Nagymaros and Visegrád.

Excursioners can use the 33 km long „Queen Beatrix" bicycle road on the left side of the Danube.

Read more...
 
The building of the Prison PDF Print E-mail

The building of the Prison (64-66 Köztársaság Road) was built for the convict of the noble youth. It was named "Theresianum" for the honour of the queen. 

fegyhaz

Read more...
 
Kismaros PDF Print E-mail
The town is situated in a very impressive environment, at the foot of the Börzsöny Mountain, and opposite the castle hill of Visegrád and the top of the Szentendrei Island.

Visitors can make very nice trips by the mountain train to Királyrét or can climbe in the mountain and reach Kisinóc, Nagy-hideghegy or Csóványos. The cellars and the presshouses at the Dózsa Gy. Street as well as the Catholic Church are nice in the village.

 
Triumphal Arch PDF Print E-mail

The Triumphal Arch (in front of 69 Köztársaság Road) is a unique historic building among the Hungarian relics.
diadaliv

Read more...
 
Verőce PDF Print E-mail

A cultural effervescence started in the village at beginning of the XX. century. Several famous artist have choosen this place to relax and create. The former house and yard of Gorka Géza, the Hungarian ceramic artist, who was remunerated by Kossuth Award, is situated here and nowaday it runs as a ceramic museum. (Szamos u. 22.)

The buildings of the coast is unique in the whole country and was planned by the architect Ybl Miklós. Further sights are the St. Andrew Church with the bohemian poling, the Protestant Church and the Migazzi Castle.

Read more...
 
Clerical Art Colleciton PDF Print E-mail

SzV_0016534

Address: 2600 Vác, Március 15. tér 4.
Tel: 27/319-494
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www:
http://vaciegyhazmegye.hu/egyhazmegyei_muzeum.html

Read more...
 
Pointed Tower PDF Print E-mail

The Pointed Tower (12 Liszt Ferenc Promenade) is the north-most corner turret of the town wall from the Middle Age. It is part of a residential building, with cylinder-shape and cone-shaped roof.
hegyestorony

Read more...
 
Sződliget PDF Print E-mail

The building of holiday-houses started at the beginning of the century. The tourist centre of the town is at the Danube, and the Protestant Church is also nice. As the town is situated at the Danube, there is a yacht port in Sződliget.

 

 
Curia Winehouse and Winemuseum PDF Print E-mail

curia borhaz

adress: 2600 Vác, Március 15. tér 20.
tel:
+36/30-932-1709, +36/30-931-0786, 06/27-307-238
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Read more...
 
The Bridge over Gombás-patak PDF Print E-mail

The bridge over Gombás-patak is a nationally unique historic edifice. Besides, it is the only Baroque bridge in Hungary today. It was commissioned by Bishop Mihály Althann and the statues are the works of József Bechert. It was completed between 1753 and 1757.
gombaspatak

Read more...
 
Göd PDF Print E-mail

The most famous attractions of this town are the thermal bath and the beaches at the Danube. The town has the „Kékperjési" wetland and the „Gödi" island as environmental protected area. Famous Hungarian artists like Latabár Kálmán, Bernáth Aurél, Arany János spent their time in this small town very often, and it is beloved by artists nowadays as well. The world wide famous Hungarian race horse, Kincsem had its residence in the manor's stable 1876-1880.

The town has ferry-connection in two different directions - Horány and Surány.

Read more...
 
The Red House PDF Print E-mail

The Red House (52 Dr Csányi László Krt) was built in 1733 in Baroque style and it is recognised as a listed building.Through more than two centuries it was the the rural building of the bishopcy. Its striking colour was the result of the bricklayers from Naples working here.

Voroshaz

 
Dunakeszi PDF Print E-mail

Dunakeszi and Vác are connected through the Danube and the railway as well. Significant changes happened in the life of the town when the railway traffic has been started.

Read more...
 
Greek Church PDF Print E-mail

SzV_0017459

Address: Vác, Március 15. square 19.
tel.:
27/305-988
e-mail
: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www:
www.muzeumvac.hu/

Read more...
 
Soldier's memorial PDF Print E-mail

The Soldier's Memorial (Derecske Dune) is a listed monument. As the first Romantic monument it commemorates the victims of the war of independence of 1848-49.
honvedemlekmu

Read more...
 
Medieval Cellar PDF Print E-mail

kzpkori p3

Address: Vác, Széchenyi u. 3-5.
tel: +36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www: www.muzeumvac.hu
Read more...
 
Cathedral PDF Print E-mail
The Cathedral (Konstantin Square) is a historic building. This bishopric church has been the fourth one since the foundation of the bishopcy.

szekesegyhaz
Read more...
 
Memento Mori (Tragor Ignác Múzeum) PDF Print E-mail

MTL-1168466-R_-_2008-06-26

Address: Vác, Március 15. tér 19.
tel.: +36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www: muzeumvac.hu
Read more...
 
Seven Chapels PDF Print E-mail
hetkapolna

The building complex of the Seven Chapels has been a place of pilgrimage since 1815, where thousands gather to worship the Virgin Mary every year.

Address: 2600 Vác, Derecske dűlő 2.

Read more...
 
Tower Gallery PDF Print E-mail
torony galeria 1

Adress: 2600 Vác, Piac utca 1. in " Lyra" Bookshop
tel.:
27/502-510
e-mail:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
web:
http://www.lyravac.hu

 


Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával
Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával