Eseménynaptár

szeptember 2020
H K SZ CS P SZ V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Várostörténet PDF Nyomtatás E-mail

A város kialakulása

Vác, a honfoglalást (896) követően kialakult település, mely a korai püspöki székhelyek sorába tartozik. Első királyunk, Szent István kezdte meg a váci püspökség szervezését, melynek első írásos említése 1074-ből származik. A környék a kedvező természeti adottságok miatt már több évezrede folyamatosan lakott hely.

Legenda a város nevének eredetéről

A város nevének eredetére számos elmélet születetett. Ma a nyelvészek legtöbbje személynévből
származó helynévnek tartja a Vác nevet. A Képes Krónika leírása szerint 1074-ben, amikor a közelben vívott, a magyar trónöröklési rendet meghatározó csata előtt Géza és László herceg itt járt, a területet erdőség borította, melyben egy Wach nevezetű remete élt, s róla nevezte el Géza a várost. Más elmélet szerint magyar törzsi névből (Vath) származik a név, de felmerült a "vác" szó, mint fontosabb települést, központot jelentő szláv eredetű kifejezés is.

A középkori Vác

A város középkori magja a váci vár, a püspökvár. A mai Géza király téren, egy kiemelkedésen épült az erődítmény. I. Géza király a győzelmes csatát megelőző fogadalma beváltásaként építtette ide a Szűz Mária tiszteletére szentelt székesegyházat, őt abban is temették el 1077-ben. Vácot az országon belül elfoglalt központi fekvése, jelentősége miatt a hadi események mindig érintették. A tatárok pusztítása Vácot sem kímélte. 1242-es kivonulásokat követően IV. Béla uralkodása alatt megkezdődött a város újjáépítése. A romokon új, gótikus székesegyházat emelt, a várat és a várost erős várfallal vette körül. Egyetlen ma is látható középkori emlék: a Hegyes torony, mely a középkori városfal legészakibb saroktornya.

alt

Vác a reneszánsz idején

A XIV-XV. század békét, felemelkedést, virágzást hozott a város életében. Mátyás király nagybátyja, a nagyhírű humanista püspök, Báthory Miklós, reneszánsz pompával alakította ki váci székhelyét és építette át a székesegyházat. Vác ebben a korban az ország egyik építészeti, művészeti, tudományos és társadalmi központja. Mátyás király is szívesen tartózkodott itt, és városunkban több királyi találkozót tartott. Ennek az időszaknak a török hódítás és a közel másfél százados uralom vetett véget.

alt

Vác a török korban

1544-ben foglalta el a török Vácot, és másfél évszázadig maradt a kezén. Ebben az időben fontos végvár, hiszen két világbirodalom határán feküdt, jelentős kereskedelmi utak találkozásánál. Az új rendszer kiépülését követően békés időszak kezdődött, a városban virágzott a kereskedelem, távolsági kereskedelme országos jelentőségűvé vált – itt hajtották át a Dunán a német és itáliai területre szánt marhák jelentős részét. A századfordulón kitört osztrák-török háború sok szenvedést hozott, a Dunán épült cölöphíd is elpusztult. A háborút követően 1620-ig a Királyi Magyarországhoz, majd 1684-ig ismét az Oszmán Birodalomhoz tarozott a város, de kereskedelme már nem nyerte vissza a korábbi virágzását. A város a török kiűzésének éveiben többször gazdát cserélt. Mindkét fél rendszeresen felgyújtotta, lerombolta, kifosztotta, végül a város és a vár már teljesen romokban hevert.

Vác, a barokk város

A török fennhatóság alól Vác 1686-ban szabadult fel végleg, ekkorra épületállománya teljesen romokban hevert, állandó lakossága nem volt, földjei parlagon maradtak, még két év múlva is csak 39 lakója tért vissza. Az újjáépítő munkát azonnal megkezdték, a XVIII. század második felére alakult ki a zömmel középkori alapokra épített barokk város.

A város püspökei, Althann Mihály Frigyes, Althann Mihály Károly, Eszterházy Károly és Migazzi Kristóf kiemelten sokat tettek a mai városkép kialakulásáért. A század második felében épült a mai Székesegyház, a püspöki palota, a Hétkápolna, A ferencesek rendháza és temploma, a piaristák temploma,a Szent Rókus kápolna, a Szentháromság-szobor, a mai városháza, a Gombás patakon átívelő barokk „Kőszentes” híd, a „Vörösház”, az uradalom gazdasági épülete. Fél év alatt készült el Mária Terézia királynő tiszteletére az országosan is egyedülálló műemlékünk, a Diadalív, a váci köznyelvben Kőkapu.

alt alt

Reformkor

Az első magyar vasútvonal Pest és Vác között indult meg, 1846-ban. A Dunán gőzhajók jártak, melyek Vácon is kikötöttek. A város modernizálódott, az utcák nevet és világítást kaptak. 1848-49 az ország függetlensége érdekében indított forradalom és szabadságharc időszaka. Két nagy csatája zajlott városunkban, ezekre emlékeztet az országban elsőként állított emlékoszlop a Hétkápolna közelében.

alt

Boldog békeidők – a XIX. század második fele

Az osztrák-magyar kiegyezést követően rövid, de intenzív fejlődést biztosító békés időszak következett a városra. Fejlődő ipar, pezsgő kulturális- és közélet, számos öntevékeny egylet, sportkör, sok társadalmi esemény, virágzó helyi sajtó jellemezte a várost. Ekkor építették ki a Mária Terézia rakpartot, a dunaparti korzót, melynek híres vaskorlátja korábban az országház előtt állt. A Dunakanyar és a Deákvárnak nevezett új városrész tervszerű parcellázása sokakat vonzott hosszabb-rövidebb tartózkodásra, letelepedésre városunkba.

alt

A XX. század

A XX. század elején Vác pezsgő életű, modern kisvárossá vált. A lassú, de töretlen gyarapodásnak az I. világháború vetett véget. A két világháború között sok új gyár épült, köztük a legkorszerűbb iparvállalat, a Kodak. Számos új iskola nyitotta meg kapuit, Vác iskolavárossá lett. A fejlődést a II. világháború állította meg. A háború utáni szocialista időszakban az államosítás következett, nagyüzemeket hoztak létre, iparvárossá fejlesztették. A felduzzadó lakosság befogadására lakótelepek épültek, az alapvető és kényszerű életmódváltásból eredően a város társadalmi élete is átalakult.

Napjainkban

1989-ben a magyarországi rendszerváltással Vác élete újabb fordulóponthoz érkezett. A gazdasági élet átalakult, a város új lehetőségekhez jutott. Vác ma dinamikusan fejlődő kisváros, fejlett intézményhálózattal, aktív közélettel, látványosan megújuló történelmi épületekkel. Püspöki székhelyhez méltó gazdag egyházi műemlékei, elegáns barokk főtere, kivételes hangversenyei és páratlan múzeumai miatt méltán nevezik a kultúra városának. Az egyedülálló Duna parti korzó, a hangulatos kávézók, éttermek, színes programok vonzó turisztikai és idegenforgalmi célponttá teszik.

Fotó: Kis Dávid, Dömény Csaba © Arcus Stúdió

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak!

 
Hajótörténeti Gyűjtemény /Tragor Ignác Múzeum PDF Nyomtatás E-mail

hajomuzeum

cím: 2600 Vác, Március 15. tér 18.
tel.:+36 30/555-7620
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Bővebben...
 
Vácrátót PDF Nyomtatás E-mail

A település híres botanikus kertjének 15 ezer fajnak és fajtának otthont adó, 28 hektáros parknak, az ország legnagyobb élőnövény-gyűjteményének az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet a kezelője.

 

vacratotmalom

 

Bővebben...
 
Március 15. tér - Fő tér PDF Nyomtatás E-mail

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt.

Foter-1

Bővebben...
 
Nemzetközi Mobil MADI Múzeum VÁC PDF Nyomtatás E-mail

011 jav kicsi

cím: Vác, március 15. tér 11., Városháza
tel.:
+36/30-258-0269

Bővebben...
 
Kálvária PDF Nyomtatás E-mail

A Kálvária (Argenti Döme tér) bástyaszerű épülete Vác kertvárosi részében található. A zarándokhely 1726-1738 között épült, remetelak és gyülekező kápolna is tartozik hozzá.

kalvaria
Bővebben...
 
Veresegyház PDF Nyomtatás E-mail

Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye (Patak u. 39.) Az 5, 5 hektáron elterülő együttes, 3, 5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve és 20 farkas. A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1, 5 hektáros fenyves erdő biztosítja az elrejtőzést, és a fáramászás lehetőségét. A Medveotthont az év minden napján várja kedves látogatóit.

macik

 
Vác PDF Nyomtatás E-mail

Vácnál, hol a Duna túljut a Börzsöny és a Cserhát hegységen, és a folyóhoz lefutó dombok lábánál átkelésre is mód nyílik, kilenc évszázaddal ezelőtt város született.

MTL-1166880-R_-_2008-06-22

Bővebben...
 
Földanya ékességei - geológiai kiállítás PDF Nyomtatás E-mail
gncl hz a duna fell 2
cím: 2600 Vác, Ilona u. 3.
tel.: +36/20-772-7970
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Bővebben...
 
Ferences Templom és Rendház PDF Nyomtatás E-mail
A Ferences templom és rendház (Géza király tér) a török idők ostromaiban végképp tönkrement váci vár területén épült.

ferencestemplom
Bővebben...
 
Fót PDF Nyomtatás E-mail

A Pesti síkságon, a Gödöllői-dombság peremén terül el a főváros elővárosi övezetében. A város legjelentősebb látnivalója a romantikus stílusú, római katolikus templom, mely Ybl Miklós tervei alapján készült. További nevezetességei a Károlyi Kastély (Vörösmarty tér 2.), melyet az ország első tíz műemléke között tartanak számon, valamint a Fáy présház (Somlyó hegy lábánál) és a Német Kálmán Emlékház (Béke u. 31.).

fot1

 

 
Belvárosi séta PDF Nyomtatás E-mail

Ajánlatunk ha Ön vonattal, busszal, hajóval vagy kerékpárral érkezik városunkba.

SzV_0018452

Bővebben...
 
Szent Mihály Altemplom (Tragor Ignác Múzeum) PDF Nyomtatás E-mail

szt mihaly altemplomkicsi2

cím: 2600 Vác, Fő tér
tel.: +36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www:
muzeumvac.hu

Bővebben...
 
Görög Templom PDF Nyomtatás E-mail

A Görög templom műemlék, bejárata a Március 15. tér 19.szám alatt lévő barokk épület udvaráról és a Katona Lajos utca felől egyaránt megközelíthető. A templomot a városban letelepedett délszláv kereskedőcsaládok építették 1793 és 1795 között. A templom ma időszaki kiállító terem és a mellette lévő ingatlanokkal együtt ad majd otthont az új múzeumnak.
gorogtemplom
Bővebben...
 
Nagybörzsöny PDF Nyomtatás E-mail

Az Árpád kori településtől nyugatra található a gótikus Szent István templom. Másik látványossága a mai is működőképes XIX. századi vízimalom (Széchenyi tér 10.), a valamikor lakóház, malom és istálló együttese, melyben malomipar történetéről rendeztek kiállítást. Bővebb információ: www.nagyborzsony.hu

nagyborzsony2

 
Vác remete PDF Nyomtatás E-mail

Vác remete A képen szereplő szobor története Vác város eredetét szimbolizálja.

 

Bővebben...
 
Pannónia ház- Váci Művészeti Gyűjtemény (Tragor Ignác Múzeum) PDF Nyomtatás E-mail
Bővebben...
 
Középkori várrom - Géza király tér PDF Nyomtatás E-mail

A Géza király tér a középkori vár területe, műemléki környezetként élvez védettséget. Ezen a téren állt az első székesegyház, melyet fogadalmához híven I. Géza király építtetett.
vrrom

Bővebben...
 
Márianosztra PDF Nyomtatás E-mail

Az ország egyik legismertebb búcsújáró helye a temploma védőszentjéről (Maria nostra: Mi Máriánk) kapta a nevét. A pálos rendi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom Mária kegyképe a czestochowai másolata, mely ajándékként került ide. A márianosztrai búcsúkat július első hétvégéjén, szeptember elején és december első hetében rendezik. Mellette található a barokk rendház, az ország harmadik legnagyobb kolostora. Ma börtönként üzemel.

marianosztra

 
Főtér Galéria PDF Nyomtatás E-mail

galeria

cím: 2600 Vác, Március 15 tér 15.
tel.: +36/27-305-748, +36/30-952-9669
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
web: http://www.vacgaleria.hu

Bővebben...
 
Püspöki Palota PDF Nyomtatás E-mail
A Püspöki palota (Migazzi tér 1.) 1768-75 között épült. Kertje védett, számos különleges növény otthona.

puspokipalota


Bővebben...
 
Szob PDF Nyomtatás E-mail

A Duna mentén hosszirányban elnyúló település és a Börzsönyhöz tartozó környéke, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, máig őrzi természeti értékeit. Itt élt 1883-85 között a híres magyar zeneszerző, Kodály Zoltán. Szob régészeti, néprajzi és természettudományi emlékei a Börzsöny Múzeum láthatók. A gyűjtemény különleges érdekessége a városban élt tojáspatkoló népművész hagyatéka.

Szob_kripta_097b

 

Bővebben...
 
Szentháromság Oszlop PDF Nyomtatás E-mail

A Szentháromság oszlop - a Piarista templommal szemben - 1750-1755 között készült.

szenthszob
Bővebben...
 
Váci Mosolyalbum PDF Nyomtatás E-mail
cím: 2600 Vác,Március 15. tér 20.
tel.: +36/30-258-0269
Bővebben...
 
Zebegény PDF Nyomtatás E-mail

Zebegény szép fekvése következtében a század eleje óta kedvelt nyaralóhely. Számos művész él és alkot itt .A település legjellegzetesebb épülete a szecessziós római katolikus templom. A Kálvária-kápolnához vezető utat kilenc, fémlemezre festett stációkép kíséri. A közeli temetőben nyugszik Szőnyi István festőművész, akinek egykori lakóháza ma Emlékmúzeum.

Közel a Szőnyi házhoz található a Hajózástörténeti Gyűjtemény.

zebegeny1 Zebegény

 
Piarista Templom PDF Nyomtatás E-mail


A Piarista templom (Szentháromság tér) alapjait 1725-ben rakták le, 1745-re készült el. Tornyait 1886-ban átalakították.

piaristatemplom

Bővebben...
 
Modern Művészeti Gyűjtemény PDF Nyomtatás E-mail

dscf5193

cím: 2600 Vác, Káptalan u. 16.
tel.: +36/30-258-0269 (Papp László)

Bővebben...
 
Nagymaros PDF Nyomtatás E-mail

A település földrajzi fekvése és természeti adottságai miatt kedvelt nyaraló-és kirándulóhely.

A hegyestetői (482m) Julianus-kilátó festői panorámát kínál a Dunakanyarra és a Visegrádi várra. A városban élt és dolgozott a híres Afrika-kutató, tiszteletére minden évben megrendezik a Kittenberger Napokat.

nagymaros

 

Bővebben...
 
Fegyház PDF Nyomtatás E-mail

A Fegyház (Köztársaság u. 62-64.) épületét Migazzi Kristóf püspök eredetileg nemesifjak konviktusának készíttette, és Mária Terézia királynő tiszteletére Theresianum-nak nevezte el az intézményt.

fegyhaz

Bővebben...
 
Kismaros PDF Nyomtatás E-mail

Kismaros festői környezetben fekszik a Börzsöny lábánál, a Szentendrei-szigettel és a visegrádi Várheggyel átellenben. Az érdeklődők szép kirándulásokat tehetnek erdei kisvasúttal Királyrétig, onnan gyalogtúrára van lehetőség a Börzsönyben, Kisinóc, Nagy-hideghegy és a Csóványos felé. Érdeklődésre tarthat számot a Dózsa György úti pincesor és présházak, a római katolikus templom és a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény.

kisvasutkismaros

 

 

 
Diadalív PDF Nyomtatás E-mail

Kora klasszicista stílusú. Az ország egyetlen ilyen jellegű építménye. Migazzi építtette 1764-ben Mária Terézia látogatásának tiszteletére, aki hajóval érkezett a Dunán a pozsonyi országgyűlésről, melyen Migazzi magyar állampolgárságot kapott.

diadaliv

Bővebben...
 
Verőce PDF Nyomtatás E-mail

Századunk elején kulturális pezsgés indult meg a településen, sok művész választotta pihenőhelyéül a Duna-parti üdülőhelyet. Gorka Géza Kossuth-díjas művész egykori háza és műhelye ma Kerámiamúzeum (Szamos u. 22.).

gorkakicsi

 

Bővebben...
 
Váci Székesegyház Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény PDF Nyomtatás E-mail

SzV_0016534

cím: 2600 Vác, Március 15. tér 4.
tel: +36/27-319-494
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www: http://vaciegyhazmegye.hu/egyhazmegyei_muzeum.html

Bővebben...
 
Hegyes torony PDF Nyomtatás E-mail

A Hegyes torony (Liszt Ferenc sétány 12.) a középkori városfal legészakibb saroktornya. Vác egyetlen épen fennmaradt középkori építménye ma lakóépület.
hegyestorony

Bővebben...
 
Sződliget PDF Nyomtatás E-mail

A század elejétől megkezdődött a területen a nyaralók építése. A település turistaközpontja a Duna-parton található. Említést érdemel református temploma. Duna-parti település lévén, jachtkikötőt működtetnek.

szodliget

 
Bormúzeum - Váci Curia Borház & Borgyűjteménytár PDF Nyomtatás E-mail

curia borhaz

cím:
2600 Vác, Március 15. tér 20.
tel:
+36/30-932-1709, +36/30-931-0786, 06/27-307-238
e-mail:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www:curia.hu
Bővebben...
 
Gombás patak barokk hídja PDF Nyomtatás E-mail

A Gombás-patak hídja (Diadal tér) országosan egyedülálló műemlékünk, az egyetlen ma is álló barokk kőhíd hazánkban. 1753-1757 között Althann Mihály Károly püspök megbízására készült, különlegességét jelentő szobrait jórészt Bechert József készítette.
gombaspatak

Bővebben...
 
Göd PDF Nyomtatás E-mail

A nyaralóhelyként ismert település vonzereje a termálfürdő és a dunai strandok. Határában a Kékperjés láprét és a Gödi-sziget természetvédelmi területek.

god

 

 

Bővebben...
 
Vörösház PDF Nyomtatás E-mail

1731-ben készült, több mint két évszázadon át volt a püspökség gazdasági központja, granáriuma. Nagyrészt magtár, terménytároló, istálló, kocsiszín és egyes alkalmazottak lakhelye. A nápolyi alkirály címet is viselő Althann Mihály Frigyes püspök Nápolyból hozott építőmestereket, az épület különleges színe nekik köszönhető. A Vörösház ma kereskedőház valamint itt található a Városi Sporttörténeti gyűjtemény.

Voroshaz

 
Dunakeszi PDF Nyomtatás E-mail

Dunakeszi életét Váchoz nemcsak a Duna, hanem a vasút is összekapcsolja. Az első magyarországi vasút megjelenése város életébe jelentős változást hozott.

 

Bővebben...
 
Görög templom (Tragor Ignác Múzeum) PDF Nyomtatás E-mail

SzV_0017459

cím: Vác, Március 15. tér 19.
tel.:
+36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Bővebben...
 
Honvéd emlékmű PDF Nyomtatás E-mail

A Honvédemlékmű (Derecske-dűlő) 1868-ban épült, hazánkban elsőként, közvetlenül a kiegyezést követő évben. Az 1848-49. évi szabadságharc csatáiban elesett áldozatoknak állít emléket.
honvedemlekmu

Bővebben...
 
Középkori Pince (Tragor Ignác Múzeum) PDF Nyomtatás E-mail

kzpkori p3

cím: Vác, Széchenyi u. 3-5.
tel: +36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www: www.muzeumvac.hu
Bővebben...
 
Székesegyház PDF Nyomtatás E-mail

A város elsô székesegyházát I. Géza építtette, aki oda is temetkezett, Ez a mai Géza király téren állt, azonban a tatárok felgyújtották. Ezután reneszánsz stílusban egy újabb bazilika épült amit a törökök pusztítottak el .
szekesegyhaz

Bővebben...
 
Memento Mori (Tragor Ignác Múzeum) PDF Nyomtatás E-mail
Bővebben...
 
Hétkápolna PDF Nyomtatás E-mail

A Hétkápolna kegytemplom Vác déli részén, közel a Duna - parthoz található. Elnevezése a városba vezető út mentén emelt 7 stáció miatt Hétkápolna, mely 1815 óta búcsújáróhely. A hagyomány szerint a kápolna közelében lakott hajdanán Vác remete.

Hetkapolna

Bővebben...
 
Torony Galéria PDF Nyomtatás E-mail
torony galeria 1
cím: 2600 Vác, Piac utca 1. Lyra könyvesház
tel.: +36/27-502-510
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 


Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával
Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával