Kalendár podujatí

September 2020
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Várostörténet PDF Tlačiť E-mail

A város kialakulása

Vác, a honfoglalást (896) követően kialakult település, mely a korai püspöki székhelyek sorába tartozik. Első királyunk, Szent István kezdte meg a váci püspökség szervezését, melynek első írásos említése 1074-ből származik. A környék a kedvező természeti adottságok miatt már több évezrede folyamatosan lakott hely.

Legenda a város nevének eredetéről

A város nevének eredetére számos elmélet születetett. Ma a nyelvészek legtöbbje személynévből
származó helynévnek tartja a Vác nevet. A Képes Krónika leírása szerint 1074-ben, amikor a közelben vívott, a magyar trónöröklési rendet meghatározó csata előtt Géza és László herceg itt járt, a területet erdőség borította, melyben egy Wach nevezetű remete élt, s róla nevezte el Géza a várost. Más elmélet szerint magyar törzsi névből (Vath) származik a név, de felmerült a "vác" szó, mint fontosabb települést, központot jelentő szláv eredetű kifejezés is.

A középkori Vác

A város középkori magja a váci vár, a püspökvár. A mai Géza király téren, egy kiemelkedésen épült az erődítmény. I. Géza király a győzelmes csatát megelőző fogadalma beváltásaként építtette ide a Szűz Mária tiszteletére szentelt székesegyházat, őt abban is temették el 1077-ben. Vácot az országon belül elfoglalt központi fekvése, jelentősége miatt a hadi események mindig érintették. A tatárok pusztítása Vácot sem kímélte. 1242-es kivonulásokat követően IV. Béla uralkodása alatt megkezdődött a város újjáépítése. A romokon új, gótikus székesegyházat emelt, a várat és a várost erős várfallal vette körül. Egyetlen ma is látható középkori emlék: a Hegyes torony, mely a középkori városfal legészakibb saroktornya.

alt

Vác a reneszánsz idején

A XIV-XV. század békét, felemelkedést, virágzást hozott a város életében. Mátyás király nagybátyja, a nagyhírű humanista püspök, Báthory Miklós, reneszánsz pompával alakította ki váci székhelyét és építette át a székesegyházat. Vác ebben a korban az ország egyik építészeti, művészeti, tudományos és társadalmi központja. Mátyás király is szívesen tartózkodott itt, és városunkban több királyi találkozót tartott. Ennek az időszaknak a török hódítás és a közel másfél százados uralom vetett véget.

alt

Vác a török korban

1544-ben foglalta el a török Vácot, és másfél évszázadig maradt a kezén. Ebben az időben fontos végvár, hiszen két világbirodalom határán feküdt, jelentős kereskedelmi utak találkozásánál. Az új rendszer kiépülését követően békés időszak kezdődött, a városban virágzott a kereskedelem, távolsági kereskedelme országos jelentőségűvé vált – itt hajtották át a Dunán a német és itáliai területre szánt marhák jelentős részét. A századfordulón kitört osztrák-török háború sok szenvedést hozott, a Dunán épült cölöphíd is elpusztult. A háborút követően 1620-ig a Királyi Magyarországhoz, majd 1684-ig ismét az Oszmán Birodalomhoz tarozott a város, de kereskedelme már nem nyerte vissza a korábbi virágzását. A város a török kiűzésének éveiben többször gazdát cserélt. Mindkét fél rendszeresen felgyújtotta, lerombolta, kifosztotta, végül a város és a vár már teljesen romokban hevert.

Vác, a barokk város

A török fennhatóság alól Vác 1686-ban szabadult fel végleg, ekkorra épületállománya teljesen romokban hevert, állandó lakossága nem volt, földjei parlagon maradtak, még két év múlva is csak 39 lakója tért vissza. Az újjáépítő munkát azonnal megkezdték, a XVIII. század második felére alakult ki a zömmel középkori alapokra épített barokk város.

A város püspökei, Althann Mihály Frigyes, Althann Mihály Károly, Eszterházy Károly és Migazzi Kristóf kiemelten sokat tettek a mai városkép kialakulásáért. A század második felében épült a mai Székesegyház, a püspöki palota, a Hétkápolna, A ferencesek rendháza és temploma, a piaristák temploma,a Szent Rókus kápolna, a Szentháromság-szobor, a mai városháza, a Gombás patakon átívelő barokk „Kőszentes” híd, a „Vörösház”, az uradalom gazdasági épülete. Fél év alatt készült el Mária Terézia királynő tiszteletére az országosan is egyedülálló műemlékünk, a Diadalív, a váci köznyelvben Kőkapu.

alt alt

Reformkor

Az első magyar vasútvonal Pest és Vác között indult meg, 1846-ban. A Dunán gőzhajók jártak, melyek Vácon is kikötöttek. A város modernizálódott, az utcák nevet és világítást kaptak. 1848-49 az ország függetlensége érdekében indított forradalom és szabadságharc időszaka. Két nagy csatája zajlott városunkban, ezekre emlékeztet az országban elsőként állított emlékoszlop a Hétkápolna közelében.

alt

Boldog békeidők – a XIX. század második fele

Az osztrák-magyar kiegyezést követően rövid, de intenzív fejlődést biztosító békés időszak következett a városra. Fejlődő ipar, pezsgő kulturális- és közélet, számos öntevékeny egylet, sportkör, sok társadalmi esemény, virágzó helyi sajtó jellemezte a várost. Ekkor építették ki a Mária Terézia rakpartot, a dunaparti korzót, melynek híres vaskorlátja korábban az országház előtt állt. A Dunakanyar és a Deákvárnak nevezett új városrész tervszerű parcellázása sokakat vonzott hosszabb-rövidebb tartózkodásra, letelepedésre városunkba.

alt

A XX. század

A XX. század elején Vác pezsgő életű, modern kisvárossá vált. A lassú, de töretlen gyarapodásnak az I. világháború vetett véget. A két világháború között sok új gyár épült, köztük a legkorszerűbb iparvállalat, a Kodak. Számos új iskola nyitotta meg kapuit, Vác iskolavárossá lett. A fejlődést a II. világháború állította meg. A háború utáni szocialista időszakban az államosítás következett, nagyüzemeket hoztak létre, iparvárossá fejlesztették. A felduzzadó lakosság befogadására lakótelepek épültek, az alapvető és kényszerű életmódváltásból eredően a város társadalmi élete is átalakult.

Napjainkban

1989-ben a magyarországi rendszerváltással Vác élete újabb fordulóponthoz érkezett. A gazdasági élet átalakult, a város új lehetőségekhez jutott. Vác ma dinamikusan fejlődő kisváros, fejlett intézményhálózattal, aktív közélettel, látványosan megújuló történelmi épületekkel. Püspöki székhelyhez méltó gazdag egyházi műemlékei, elegáns barokk főtere, kivételes hangversenyei és páratlan múzeumai miatt méltán nevezik a kultúra városának. Az egyedülálló Duna parti korzó, a hangulatos kávézók, éttermek, színes programok vonzó turisztikai és idegenforgalmi célponttá teszik.

Fotó: Kis Dávid, Dömény Csaba © Arcus Stúdió

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak!

 
Hajótörténeti Gyűjtemény /Tragor Ignác Múzeum PDF Tlačiť E-mail

hajomuzeum

cím: 2600 Vác, Március 15. tér 18.
tel.:+36 30/555-7620
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.

Čítať celý článok...
 
Vácrátót PDF Tlačiť E-mail

Osada sa môže pochváliť botanickou záhradou, tu je najväčšia zbierka Madˇarska (15000) druhov rastlín na 28 hektárovom území. Botanická záhrada partrí k Výskumnému ústavu Ekologického a Botanického pri Madˇarskej Akadémie Vied.

vacratotmalom

Čítať celý článok...
 
Námestie 15.-ho Marca - Hlavné Námestie PDF Tlačiť E-mail

Námestie 15.-ho Marca už v stredoveku bolo obchodné centrum Vácu. Významnou budovou námestia bol kostol Svätého Michala.

Čítať celý článok...
 
Nemzetközi Mobil MADI Múzeum VÁC PDF Tlačiť E-mail

011 jav kicsi

cím: Vác, március 15. tér 11., Városháza
tel.:
+36/30-258-0269

Čítať celý článok...
 
Kálvária PDF Tlačiť E-mail

A Kálvária (Argenti Döme tér) bástyaszerű épülete Vác kertvárosi részében található. A zarándokhely 1726-1738 között épült, remetelak és gyülekező kápolna is tartozik hozzá.

kalvaria
Čítať celý článok...
 
Veresegyház PDF Tlačiť E-mail
Tu otvorili 24.-ho novembra 1998 prvú farmu pre medvedˇov  v Strednej Europe (ul. Patak č.39. ). Farma leží na 5,5 hektárov , 39 medvedˇov a 20 vlkov z toho má 3,5 hektárový priestor. Prirodzené podmienky pre zvieratá sa snažia zabepečiť 1,5 hektárovým lesom. To je potrebné k tomu, aby sa vedeli ukriť a liesť na strom. Domov medvedˇov čaká každý deň milých návštevníkov.

macik

 
Vác PDF Tlačiť E-mail

Vácnál, hol a Duna túljut a Börzsöny és a Cserhát hegységen, és a folyóhoz lefutó dombok lábánál átkelésre is mód nyílik, kilenc évszázaddal ezelőtt város született.

MTL-1166880-R_-_2008-06-22

Čítať celý článok...
 
Földanya ékességei - geológiai kiállítás PDF Tlačiť E-mail
gncl hz a duna fell 2
cím: 2600 Vác, Ilona u. 3.
tel.: +36/20-772-7970
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
Čítať celý článok...
 
Ferences Templom és Rendház PDF Tlačiť E-mail
A Ferences templom és rendház (Géza király tér) a török idők ostromaiban végképp tönkrement váci vár területén épült.

ferencestemplom
Čítať celý článok...
 
Fót PDF Tlačiť E-mail
Nachádza sa na peštianskej rovine, na kraji parhorkatinách Gödöllő, v pásme predmestia hlavného mesta.

Najvýznamnejšou umeleckou pamiatkou je rímsko-katolický kostol v romantickom štýle. Bola postavená podľa plánov architekta Mikuláša Yblho. Dˇalšie významné budovy sú: Kaštiel Károlyi ( ul. Vörösmarty 2.) ktoré sa počíta medzi 10 najvýznamnejších umeleckých pamiatkov krajiny. Okrem toho sú známe ešte: Lisovňa Fáy, (pri vrchu Somlyó ) a Pamätný Dom Kolomana Németha (ul. Béke č.31. )

fot1

 

 
Prechádzka centom PDF Tlačiť E-mail

Ak prichádzate vlakom alebo diaľkovým autobusom:


Čítať celý článok...
 
Szent Mihály Altemplom (Tragor Ignác Múzeum) PDF Tlačiť E-mail

szt mihaly altemplomkicsi2

cím: 2600 Vác, Fő tér
tel.: +36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail:
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
www:
muzeumvac.hu

Čítať celý článok...
 
Görög Templom PDF Tlačiť E-mail

A Görög templom műemlék, bejárata a Március 15. tér 19.szám alatt lévő barokk épület udvaráról és a Katona Lajos utca felől egyaránt megközelíthető. A templomot a városban letelepedett délszláv kereskedőcsaládok építették 1793 és 1795 között. A templom ma időszaki kiállító terem és a mellette lévő ingatlanokkal együtt ad majd otthont az új múzeumnak.
gorogtemplom
Čítať celý článok...
 
Nagybörzsöny PDF Tlačiť E-mail
Na západ od osady z doby Árpádovcov sa nachádza kostol Svätého Štefana. Dˇalšou pozoruhodnoťou je vodný mlyn ktorý je dodnes schopný  fungovať. (Námestie Széchenyi č.10.) Pri mlyne je dom a maštal. V týchto priestoroch je zbierka o dejinách mlynárstva.

nagyborzsony2

 
Pustovník Vácz PDF Tlačiť E-mail
Vác remete

História sochy, ktorá je na titulnom liste symbolizuje pôvod mesta Vác.

Čítať celý článok...
 
Pannónia ház- Váci Művészeti Gyűjtemény (Tragor Ignác Múzeum) PDF Tlačiť E-mail
Čítať celý článok...
 
Középkori várrom - Géza király tér PDF Tlačiť E-mail

A Géza király tér a középkori vár területe, műemléki környezetként élvez védettséget. Ezen a téren állt az első székesegyház, melyet fogadalmához híven I. Géza király építtetett.
vrrom

Čítať celý článok...
 
Márianosztra PDF Tlačiť E-mail
Najznámejšie pútnické miesto Madˇarska. Meno dostala od patronky kostola (Maria nostra - Naša Mária) V kostole Patronky Madˇarov sa nachádza kopia svätého obrazu Panny Márii  z Czesztochowej, ktorú dostali do daru. V Márianosztre sú hody prvý júlový víkend, začiatkom septembra a prvý týždeň v decembri. Pri kostole je barokový kláštor (tretí najväčší v Madˇarsku ) Teraz tam funguje väznica.

marianosztra

 
Főtér Galéria PDF Tlačiť E-mail

galeria

cím: 2600 Vác, Március 15 tér 15.
tel.: +36/27-305-748, +36/30-952-9669
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
web: http://www.vacgaleria.hu

Čítať celý článok...
 
Püspöki Palota PDF Tlačiť E-mail
A Püspöki palota (Migazzi tér 1.) 1768-75 között épült. Kertje védett, számos különleges növény otthona.

puspokipalota


Čítať celý článok...
 
Szob PDF Tlačiť E-mail
Mesto tiahnuce sa pozdĺž Dunaja a okolie prislúchajúce k Börzsönyu, ktoré je súčasťou Dunajsko-Ipeľského národného parku, si dodnes zachovávajú svoje prírodné hodnoty. V rokoch 18href="http://www.tourinformvac.hu/-85 tu žil aj známy maďarský hudobný skladateľ Zoltán Kodály. Archeologické, etnografické a prírodovedné pamiatky Szobu si môžeme pozrieť v Börzsönyskom múzeu. Zaujímavosťou zbierky je pozostalosť ľudového umelca, podkúvača vajec, ktorý žil v tomto meste.

Szob_kripta_097b

Čítať celý článok...
 
Szentháromság Oszlop PDF Tlačiť E-mail

A Szentháromság oszlop - a Piarista templommal szemben - 1750-1755 között készült.

szenthszob
Čítať celý článok...
 
Váci Mosolyalbum PDF Tlačiť E-mail
cím: 2600 Vác,Március 15. tér 20.
tel.: +36/30-258-0269
Čítať celý článok...
 
Zebegény PDF Tlačiť E-mail

Najcharakterickejšia budova osady je rímsko katolícky kostol v secesnom štýle (námestie Petőfi ) projektanti : Karol Kós a Vojtech Jánszky. Pri ceste, ktorá vedie ku kaplnke Kalvarie sa nachádza deväť- na kovovú platňu maľovaných obrazov. V blízkom cintoríne je pochovaný významný maliar Štefan Szőnyi. V jeho bývalom dome je dnes Pamiatkové Múzeum, (ul. Bartóky č.7.)

V Zebegényi sa nachádza zbierka historie plavebnícstva. Majiteľom zbierky je Vincent Farkas lodný kapitán. (ul. Szőnyi č.9 )

zebegeny1 Zebegény

 
Piarista Templom PDF Tlačiť E-mail


A Piarista templom (Szentháromság tér) alapjait 1725-ben rakták le, 1745-re készült el. Tornyait 1886-ban átalakították.

piaristatemplom

Čítať celý článok...
 
Modern Művészeti Gyűjtemény PDF Tlačiť E-mail

dscf5193

cím: 2600 Vác, Káptalan u. 16.
tel.: +36/30-258-0269 (Papp László)

Čítať celý článok...
 
Nagymaros PDF Tlačiť E-mail

Je kvôli geografickej polohe a prírodným podmienkam obľúbeným rekreačným a výletným miestom.

Juliánova rozhľadňa na vrchu Hegyestető (482m) ponúka pohľad na malebnú panorámu oblasti  Dunakanyar a Visegrádsky hrad. V tomto meste žil a pracoval slávny africký bádateľ, na počesť ktorého sú tu každoročne usporadúvané Kittenbergerove dni.

nagymaros

Čítať celý článok...
 
Fegyház PDF Tlačiť E-mail

A Fegyház (Köztársaság u. 62-64.) épületét Migazzi Kristóf püspök eredetileg nemesifjak konviktusának készíttette, és Mária Terézia királynő tiszteletére Theresianum-nak nevezte el az intézményt.

fegyhaz

Čítať celý článok...
 
Kismaros PDF Tlačiť E-mail
V blízkosti železničnej stanice sa nachádza mládežnícký tábor, odkiaľ sa dostaneme do Szokolyi a do rekreačného strediska Királyrét. Od toho bodu sú výborné možnosti na turistiku do Börzsönyských hôr smerom Kisinóc, Nagyhideghegy, Csóványos.

kisvasutkismaros

 
Diadalív PDF Tlačiť E-mail

Kora klasszicista stílusú. Az ország egyetlen ilyen jellegű építménye. Migazzi építtette 1764-ben Mária Terézia látogatásának tiszteletére, aki hajóval érkezett a Dunán a pozsonyi országgyűlésről, melyen Migazzi magyar állampolgárságot kapott.

diadaliv

Čítať celý článok...
 
Verőce PDF Tlačiť E-mail
Začiatkom nášho storočia začal v tejto osade prekypovať kultúrny život, mnoho umelcov si túto rekreačnú oblasť na brehu Dunaja zvolilo za miesto pre oddych. V niekdajšom dome a dielni Gézu Gorku, umelca odmeneného Kossuthovou cenou, je dnes múzeum keramiky (Szamos u. 22.).

verocegorka

Čítať celý článok...
 
Váci Székesegyház Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény PDF Tlačiť E-mail

SzV_0016534

cím: 2600 Vác, Március 15. tér 4.
tel: +36/27-319-494
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
www: http://vaciegyhazmegye.hu/egyhazmegyei_muzeum.html

Čítať celý článok...
 
Hegyes torony PDF Tlačiť E-mail

A Hegyes torony (Liszt Ferenc sétány 12.) a középkori városfal legészakibb saroktornya. Vác egyetlen épen fennmaradt középkori építménye ma lakóépület.
hegyestorony

Čítať celý článok...
 
Sződliget PDF Tlačiť E-mail

Začiatkom storočia tu bola zahájená výstavba rekreačných objektov. Turistické centrum osady sa nachádza na brehu Dunaja. Spomenúť je treba aj miestny kalvínsky kostol. Sződliget, ako obec na brehu Dunaja, prevádzkuje aj jachtársky prístav.

szodliget

 
Bormúzeum - Váci Curia Borház & Borgyűjteménytár PDF Tlačiť E-mail

curia borhaz

cím:
2600 Vác, Március 15. tér 20.
tel:
+36/30-932-1709, +36/30-931-0786, 06/27-307-238
e-mail:
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
www:curia.hu
Čítať celý článok...
 
Gombás patak barokk hídja PDF Tlačiť E-mail

A Gombás-patak hídja (Diadal tér) országosan egyedülálló műemlékünk, az egyetlen ma is álló barokk kőhíd hazánkban. 1753-1757 között Althann Mihály Károly püspök megbízására készült, különlegességét jelentő szobrait jórészt Bechert József készítette.
gombaspatak

Čítať celý článok...
 
Göd PDF Tlačiť E-mail

Príťažlivosť mestečka, známeho ako vynikajúca rekreačná oblasť, spočíva v termálnych kúpaliskách a plážach na brehu Dunaja. Na jeho hranici sa nachádza mokraď Kékperjés a chránená krajinná oblasť ostrova Gödi.

god

Čítať celý článok...
 
Cerveny dom PDF Tlačiť E-mail

Červený dom umelecká pamiatka v barokovom štýle z r. 1731. Viac ako dvesto rokov bola poľnoshospodárka budova biskupstva. Nápadná červená farba je výsledkom práce benátských murárov.

 
Dunakeszi PDF Tlačiť E-mail

Život mesta Dunakeszi spája s Vácom nielen rieka Dunaj, ale aj železnica. Príchod prvej maďarskej železnice priniesol do života tohto mesta radikálne zmeny.

Čítať celý článok...
 
Görög templom (Tragor Ignác Múzeum) PDF Tlačiť E-mail

SzV_0017459

cím: Vác, Március 15. tér 19.
tel.:
+36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
Čítať celý článok...
 
Honvéd emlékmű PDF Tlačiť E-mail

A Honvédemlékmű (Derecske-dűlő) 1868-ban épült, hazánkban elsőként, közvetlenül a kiegyezést követő évben. Az 1848-49. évi szabadságharc csatáiban elesett áldozatoknak állít emléket.
honvedemlekmu

Čítať celý článok...
 
Középkori Pince (Tragor Ignác Múzeum) PDF Tlačiť E-mail

kzpkori p3

cím: Vác, Széchenyi u. 3-5.
tel: +36/30-555-7620, +36/30-555-7603
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
www: www.muzeumvac.hu
Čítať celý článok...
 
Biskupská katedrála PDF Tlačiť E-mail

Okrasou  Vacova  je  Biskupská katedrála, ktorá  je dielom  Isodora Canevala.  Je  to  jedinečná  budova postavená v štýle francúzskej modernej architektúry. Za elegantným priečelím  Dómu  vidieť  maľby   F. A. Maulbertacha.


szekesegyhaz

 

Čítať celý článok...
 
Memento Mori (Tragor Ignác Múzeum) PDF Tlačiť E-mail
Čítať celý článok...
 
Hétkápolna PDF Tlačiť E-mail

A Hétkápolna kegytemplom Vác déli részén, közel a Duna - parthoz található. Elnevezése a városba vezető út mentén emelt 7 stáció miatt Hétkápolna, mely 1815 óta búcsújáróhely. A hagyomány szerint a kápolna közelében lakott hajdanán Vác remete.

Hetkapolna

Čítať celý článok...
 
Torony Galéria PDF Tlačiť E-mail
torony galeria 1
cím: 2600 Vác, Piac utca 1. Lyra könyvesház
tel.: +36/27-502-510
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
 


Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával
Önkormanyzati Minisztérium Támogatásával